Bol

De glazen bol

Een ding is zeker, spannend gaat het worden tot de laatste ronde van de competitie. We gaan dus eens in de glazen bol kijken (door een geel-zwarte bril natuurlijk, maar toch met het nodige realisme). Op dit moment hebben we nog 4 punten voorsprong op een rechtstreekse degradatie-plek. Het doelsaldo ten opzichte van achtervolger FC Emmen is -4. Zouden zij ons achterhalen, mogen we ervanuit gaan dat hun doelsaldo dus beter is dan ons. Wat betekent dat ze alleen maar op gelijke hoogte met ons hoeven te komen om ons op de ranglijst voorbij te gaan. Vlak boven ons staat Willem II met een gelijk aantal punten, en daarboven RKC met 4 punten voorsprong.

ADO Den Haag staat op 7 punten achterstand, laten we die even buiten beschouwing laten. Net zoals ik in deze ‘glazen bol’ situatie ervan uitga, dat geen enkel team punten af weet te snoepen van de top4 (ajax, psv, fey. Az).

Hoe staan we (en ook de andere clubs er dan voor).

VVV-Venlo

De voorsprong van 4 punten is er, elk punt dat VVV behaalt zal Emmen moeten matchen met 4 extra punten. Wint VVV bijvoorbeeld nog 1x, zal Emmen 7 punten moeten behalen in 5 wedstrijden. De Venlonaren spelen nog 4 wedstrijden (immers PSV en Ajax tellen in dit scenario niet mee). In dat licht bezien speelt VVV de eerste wedstrijd pas over 3 (!) weken. Is dit voldoende om de ziekenboek leeg te laten lopen? VVV speelt de overige wedstrijden tegen (sparta, Heracles, RKC en FC Emmen). Het doemscenario – “Emmen is een beslissende wedstrijd” kan zomaar ontlopen worden. Cruciale wedstrijden daarin zijn Sparta en RKC. Mocht VVV deze omzetten in 6 punten, lijkt een nieuw eredivisie-seizoen een optie. Wat wel belangrijk lijkt: VVV MOET de wedstrijd tegen RKC winnen. Met 6 punten (en dus drie van RKC), gaan we dan RKC voorbij die (behalve de wedstrijd tegen VVV, een behoorlijk zwaar programma hebben). Kan er nog een puntje gesnoept worden bij heracles, en zou VVV dan 7 punten behalen, lijkt het eredivisieschap veilig gesteld. Daarbij mogen we niet vergeten dat Sparta en Heracles op dit moment nog strijden voor een play-off plek voor Europees voetbal (zie het stuk bij FC Emmen). Voordeel is dan weer wel dat beide teams op kunstgras spelen. Op die ondergrond heeft VVV dit seizoen alleen nog maar gewonnen.

VVV

PSV

Sparta

VVV

Heracles

VVV

VVV

RKC

Ajax

VVV

VVV

Emmen


FC Emmen

We kijken eerst omlaag, want dat is een directe degradatie-plek. Emmen moet dus 4 punten meer halen dan VVV hiervoor hebben ze 5 wedstrijden. De Emmenaren zijn in goede vorm, maar weten ook dat er geen enkele andere optie is dan 3punters pakken, immers een 3 punter van VVV maakt het gat dusdanig groot dat gelijkspellen waarschijnlijk te weinig gaan zijn. Om die punten binnen te halen mogen de Emmenaren (behalve de laatste wedstrijd tegen VVV), vooral tegen teams die nog spelen voor het laatste play-off plekje. Immers doordat de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax gaat, krijgt het team dat 8e wordt ook een play-off plek toebedeeld. De afstand tussen FC Twente en Fortuna (5 teams), bedraagt maar 3 punten. De teams die daar staan zullen dus waarschijnlijk tot de laatste speeldag ergens om spelen. Zeker ook gezien de volgorde waarin FC Emmen deze teams treft. Beide factoren (winst nodig, tegenstanders die nog ergens voor spelen), zou wel eens in het voordeel van VVV uit kunnen pakken t.o.v. FC Emmen. Tussendoor wordt FC Groningen in de hondsrugderby getroffen. De Groningers zijn inmiddels al zeker van een ticket voor de play-offs. Spelen ze voor een goede uitganspositie, of op halve kracht om spelers te sparen? Tot slot is er dan de degradatie-kraker VVV-Emmen. We hopen dat tegen die tijd het voor ons niet meer uitmaakt, anders wordt dit wel een heel beladen duel.

fortuna

emmen

emmen

heracles

ajax

emmen

emmen

groningen

emmen

heerenveen

vvv

emmen


RKC Waalwijk.

De Waalwijkers lijken er prima voor te staan. De teams in de achtervolging zullen elkaar wel moeilijk genoeg maken om een nieuw jaar eredivisie veilig te stellen. Niets is echter minder waar. RKC speelt twee cruciale duels om Willem II en VVV van zich af te houden. Voor beide teams is er geen andere optie dan winnen van de Waalwijkers. Gebeurd dit daadwerkelijk hebben de Waalwijkers een groot probleem. In de overige wedstrijden lijkt het hoogst onwaarschijnlijk dat er nog punten behaald worden (al blijft voetbal soms onvoorspelbaar), wat zou betekenen uiteindelijk plek 16 of 17. De simpele opdracht voor RKC lijkt: minimaal gelijkspelen tegen VVV Venlo. Lukt dit, dan lijkt een jaar eredivisie veilig gesteld. VVV wordt daarmee op afstand gehouden, en de afstand tussen Emmen en RKC wordt dan al 9 punten plus een beter doelsaldo).

RKC

Ajax

willem2

RKC

RKC

AZ

VVV

RKC

RKC

Twente

Feyenoord

RKC


Willem II

Daar tussen in bevinden zich de Tilburgers. Ook zij komen de laatste weken op stoom. Met een selectie die zich vorig jaar nog kwalificeerde voor Europees voetbal is dat natuurlijk niet helemaal verrassend. In principe met hun kwaliteiten lijken ze het minst lastige programma te hebben. Met RKC thuis, Fortuna thuis en ADO uit lijken de tilburgers in een zetel te zitten, temeer daar Fortuna in de laatste speelronde wellicht nergen meer om speelt.

heracles

willem2

Willem2

RKC

Utrecht

willem2

ado

willem2

Willem2

fortuna

Ondanks de negatieve tendens op het veld en bij de achterban, zijn we NOG STEEDS NIET GEDEGRADEERD. Wat duidelijk is, is wel dat er punten behaald moeten worden. Als VVV dat op de juiste momenten doet is zelfs rechtstreekse handhaving binnen handbereik. Winst tegen RKC is daarin van cruciaal belang. Daarbovenop winnen in een van de andere wedstrijden (sparta of heracles), zal waarschijnlijk ervoor zorgen dat de laatste wedstrijd van het seizoen geen ‘Do or Die potje wordt’. Dit scenario zou zomaar kunnen beteken dat RKC gepasseerd wordt op de ranglijst. Maar zelfs al gebeurd dat niet, is elk punt belangrijk om zo het gat naar FC Emmen zo groot mogelijk te houden.

Dus het kan nog. PSV moeten we snel vergeten (ja ik weet het ook een puntje daar zou belangrijk kunnen zijn), maar bezien in het licht van blessures en belangrijke duels, is het vooral belangrijk om met het sterkst mogelijke team vanaf speelronde 30 aan de aftrap te verschijnen.

Hoe moeizaam het ook gaat de afgelopen weken, er is een duidelijke oorzaak (blessure leed). Het kan nog steeds, zeker als de ziekenboek tijdig leegstroomt. Dus blijf achter de club staan. Elk stukje positiviteit is meegenomen, elk stuk steun (hoe klein dan ook) is belangrijk voor de ploeg. We hangen in de touwen, maar zijn nog niet Knock-Out. Een comeback van geblesseerden, kan ook zomaar een comeback op het veld betekenen.

COME ON VENLO. NOG 4 WEDSTRIJDEN DIE ER TOE DOEN.

Onze voorspelling:

willem II

VVV

RKC

Emmen

ADO

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten