Gravvv

De Graafschap - VVV

De eerste Awayday van het jaar. Midden in de vakantieperiode en uit naar een te verwachten lastige zware tegenstander. Ingredienten die er normaliter voor zorgen dat het aantal uitsupporters daalt. Zo niet vrijdagavond. 200 Awayday-supporters volgen onze club via de reguliere kanalen, her en der in het stadion zitten er meestal nog een paar die op andere manieren een uitwedstrijd bezoeken. Een prima opkomst dus voor de eerst uitwedstrijd van het nieuwe seizoen.

Vanaf stadion De Koel vertrekken 2 bussen. De ‘reguliere’ bus van ‘D’n Twellefde Man’, en een partybus van de supportersgroep YBF. Samen al goed voor 50% van de bezoekers vanavond. Aangekomen in de buurt van Doetichem worden beide bussen opgepikt door de politie om onder begeleiding naar het stadion gebracht te worden. Terwijl de afstand zo’n 5 minuten is, weten de popo er een tripje van 15 minuten van te maken. En ja, wat men er ook van zegt…. Ik kan me daar mateloos op ergeren. De ‘scenic route’ die afgelegd wordt op deze manier levert nog wel een leuk momentje op. In de bus van de supportersvereniging zit onder andere een groepje dat zich ‘De Buizerds’ noemt. Rijdend door de middle of knowere zien we ineens een verkeersbord langs de weg. “Pas op, agressieve Buizerd”. Deze toevalligheid zorgt toch weer even voor een amusant momentje.

We komen toch netjes op tijd aan bij het stadion, en worden met een kleine delegatie gastvrij ontvangen door SV De Superboeren. Met ons in de bus rijdt een Bekende Venlonaar, die een sfeerimpressie wil maken van zo’n uitwedstrijd met de bus. Die nemen we ook mee, en dat verslag daarover zien we de komende week wel weer verschijnen bij ‘Venlo van Binnen’. Samen met de tegenstander (en uit onverwachte hoek enkele bekenden uit Groningen), doen we een drankje voor de wedstrijd. De tijd vliegt voorbij, en we moeten snel richting de tribune om het begin van de wedstrijd niet te missen. Maar eerst even langs de catering…. Ook hier weer een prima voorbeeld van gastvrijheid (niet aan mij besteed btw, maar goed gedaan van de tegenstander). Een gratis Capri sun voor de gasten uit Venlo. Ik ga voor een ander geelkleurig drankje…. En wat een tegenvaller (NOT), er worden alleen maar grote potten bier verkocht. De wedstrijd kan beginnen.

Bij betreden van het uitvak wordt je geraakt door een muur van geluid. Het uitvak, maar (zoals verwacht), ook de spinnekop van De Graafschap laten goed van zich horen. Heerlijk, alleen daarom al naar een uitwedstrijd. Mooie verbetering is dat de zwarte scheidingswand tussen beide supportersgroepen vervangen is door een doorschijnende wand, met aan de bovenzijde een open doorzichtig stuk. Dat maakt zo’n uitvak toch een stuk vriendelijker / minder opgesloten.

Op het veld gaat het op dat moment een stuk minder. VVV wordt flink achteruit gedrukt, komt zelden over de middellijn en heeft het uitermate lastig met de tegenstander. De 1-0 hangt in de lucht. Giovanni Korting (ooit aangeboden met bijbetaling in een ruildeal met Vito), raakt de paal en de druk op het doel van Lukas Zima is groot. Toch heeft de tegenstander wat hulp nodig om te scoren. Een dikke fout van Sem leidt de 1-0 in. Na een dik halfuurtje begint VVV wat uit zijn schulp te kruipen en komen, maar vooral blijven ze ook wat vaker op de helft van de tegenstander. Dat leidt zomaar ineens tot een onverwachte gelijkmaker. Een prima combinatie wordt afgerond door Thijme Verheyen. Althans…. Zo is me verteld…. Ik was alweer bij de catering. Wat dan wel mooi was… er werd zo hard gejuicht dat ik eerst dacht dat het 2-0 was. Ruststand 1-1, daar kunnen we mee leven.

Na rust is daar zomaar direkt de kans op 1-2. Venema verschijnt alleen voor doelman Jurjus, maar weet geen doel te treffen. Maar VVV hoeft niet lang te wachten op de voorsprong. Een overtreding op Kees de Boer, penalty, Sven Braken, Goal…………………. Knallen in het uitvak, waar de temperatuur dusdanig hoog oploopt dat zo’n 50 procent van de aanwezigen geen shirt meer aanheeft. De temperatuur, het bier, en het aanhoudende aanmoedigen van de ploeg lijkt gewoon op een conditionele topprestatie, en soms zie je een enkeling dan ook even uitpuffen. Er wordt nog even op een hekje geklommen bij het doelpunt, en deze topper krijgt in elk geval nog wat verkoeling. Hem valt een heerlijke koude bierdouche ten dele. Wat moet dat lekker zijn met dit weer.

Het laatste deel van de wedstrijd is geheel voor De Superboeren, die vol op jacht gaan naar de gelijkmaker. Zima (die in de eerste helft al prima zijn mannetje gestaan had), komt meer en meer in het middelpunt van de actie te staan, maar weet zich met enkele prima reddingen van zijn taak als doelman te kwijten. Gevolg is een 1-2 eindstand en drie punten mee terug naar Venlo.

Uitvak en spelers vieren samen een geweldig feestje. Met als toetje de ‘terugren actie’ van de spelers nadat ze alweer op weg waren naar de kleedlokalen. Lekkere actie mannen. Terug naar Venlo. In de bus zit nog een tweede Bekende Venlonaar. Bij veel oudere supporters was ze rondom wedstrijden van VVV jarenlang verslaggeefster van Omroep Venlo. Ze is bijna jarig (nee we verklappen niet haar leeftijd). Op de terugweg in de bus is er een ‘Miep Breedveld-Quiz’. En hoe kan het anders, deze gaat dan ook voornamelijk over Tijani Babangida. Onder het motto Miep tegen de rest in 30 vragen, schakelt Miep in een 30 vragen petjeop/petje af-ronde zowat de hele bus uit. Vlak voor het einde moet ze dan toch buigen (MART MINTEN was het antwoord Miep), en gaat de finale tussen twee jongelingen (knap gedaan). Beide winnen een leuke prijs. De quiz is voorbij en inmiddels ook een groot deel van de terugreis. Tijd om filmpjes te bekijken die rondgaan op internet en in appgroepen. Lekker om dit soort dingen terug te kijken. De social media van VVV doet dat in elk geval prima. Leuke filmpjes van momenten op en naast het veld. Een complimentje daarvoor in elk geval.

Vwb journalistieke kwaliteiten…. Wellicht dat het journaille uit het zuiden eens even op bezoek kan gaan bij onze eerstgenoemde Bekende Venlonaar. Want de kwaliteit is weer van hoogstaand nivo. Allereerst is daar de Hans Klok act van onze VVV-watcher, die even 25% van de uitsupporters wegtovert in de berichtgeving, en vervolgens zien we in het daaropvolgende krantenartikel dat ook Venema nog gescoord heeft. Nog ff oefenen jongens.

Thuis nog even naar die goal van Thijme gekeken, en ja dat was een prima aanval. Verder vooral veel kansen voor De Graafschap, maar een speler die alleen op goal afgaat (Venema) wordt er weer uitgeknipt. Zo heeft ESPN in elk geval weer 20 seconden bespaard die besteed kunnen worden aan extra Jong-Ajax. (Ja daar stoor ik me aan).

We gaan naar bed, en net als in Doetichem galmt het nog lang na: DE BESTE BOER IS KEES OLE OLE.

Op naar de volgende thuiswedstrijd; Pec Zwolle, be there !!!!!!

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten