Rkc

RKC - VVV

5 December; Pakjes avond. RKC-VVV. In de aanloop van de wedstrijd vliegen de clichés ons om de oren. “geen kadootjes weggeven”, “Als we de kadootjes die we krijgen nou eens uitpakken”, “hopelijk is de Sint ons goedgezind”…. Enz.

Opvallend in de aanloop naar deze belangrijke wedstrijd, is vooral de negatieve tendens van VVV-supporters in de berichten op social media. In een land met 16 miljoen bondscoaches, zullen er toch ook zeker wel een kleine 1000 zijn die trainer van onze club konden zijn.

Opstellingen en individuele spelers worden al vantevoren opzij gezet, en de vraag naar spelers die ook nog niet echt iets hebben laten zien, of zelfs voetballend ‘onbekend’ zijn, is groot. Ik denk dan altijd terug aan spelers als bijvoorbeeld Mink Peeters. Zijn roem was

hem ook al vooruit gesneld…… speler van het grote Real Madrid…..en nooit een knikker geraakt. Natuurlijk zijn verwachtingen bij onbekende spelers waar vooral de potentie hen vooruit snelt groot. Maar of inbrengen van deze spelers nou daadwerkelijk resultaat verbeterend

zou zijn geweest, we zullen het niet weten. Wat ook nog voor enige onrust onder de achterban zorgt, is het feit dan keeper Kirschbaum niet aanwezig zal zijn ivm regelgeving omtrent Corona in Duitsland. Delano van Crooij staat daardoor onder de lat, en krijgt de kans om zich te

revancheren voor de dramatisch verlopen wedstrijd tegen Ajax.

Hoe dan ook. Een belangrijke wedstrijd voor de Venlonaren en de Waalwijkers. 3 punten en je maakt een fikse jump op de ranglijst, maar slaat ook het eerste gaatje naar onderen. Vooral voor VVV lijkt dit (met het zware programma in december in het vooruitzicht), een van de laatste

Kansen om (realistisch gezien), punten te pakken. VVV treedt verrassend aan in een wit/grijs shirt ipv het blauwe uittenue. In het begin van de wedstrijd is het nog enigszins voorzichtig van beide kanten, maar het is snel duidelijk dat er ruimte ligt voor beide teams om te voetballen. De keren dat VVV aan aanvallen toekomt gaat dat vaak via de vleugels op links is dat Hunte, op rechts vooral Pachonik. Hun voorzetten komen voorals nog niet voor het doel. Na deze fase neemt RKC het initiatief. Delano moet reddend ingrijpen op een kopbal, en na balverlies van Linthorst, is het RKC dat snel omschakelt en zijn overwicht van dat moment omzet in een 1-0 voorsprong. De Waalwijkers willen doordrukken en gaan op zoek naar een verdubbeling van hun voorsprong. Tussendoor komt Pachonik op rechts weer eens in een positie om de bal voor te gooien. De bal komt tegen de arm van een Waalwijkse verdediger, en daar is weer zo’n moment. Een moment waarvan je als verdedigende partij zegt……….dit is toch geen penalty, en die je als aanvallende partij welkom ontvangt. Onze veelscorende spits gaat weer achter de bal staan, en weet zijn Griekse collega in het doel van de tegenstander te verslaan. Recht door het midden 1-1. Op dat moment een beetje verrassend.

Na de gelijkmaker is de drang van RKC in elk geval schijnbaar beteugeld, en lijkt VVV beter in de wedstrijd te komen.

Dat blijkt snel genoeg na rust. Schafer zet voor, Vito kopt de bal beheerst in de verre hoek. Ineens is daar de voorsprong, en het wedstrijdbeeld kantelt. De Waalwijkers geven nog wat meer ruimte weg, en Pachonik lijkt op weg naar de 1-3. Zijn schot wordt echter gekeerd door Lamprou. VVV lijkt in een prima uitgangspositie te zitten voor de rest van de wedstrijd. Echter die situatie wijzigt snel op het moment dat Gelmi zijn tweede gele kaart krijgt. De Venlonaren moeten nog zeker 35 minuten verder met 10 man. Er ontstaat een wedstrijd zoals we die de laatste tijd wel vaker zien (niet alleen bij VVV trouwens). Het lijkt erop dat het team met 10 man totaal geen intentie meer heeft om enige voetballende intenties op de mat te leggen. Ondanks dat er met één man minder gespeeld wordt, gaat men rondom het strafschopgebied hangen en laat de bal aan de tegenstander. Die zo voldoende vrijheid krijgt om het elftal in ondertal totaal op te sluiten. We hebben het gezien bij VVV-Heracles, maar zelfs een team als AZ dat 45 minuten VVV alle hoeken van het veld laat zien, doet niet meer mee als er met een man minder gevoetbald moet worden.

Persoonlijk lijkt me dit een uitnodiging voor een elftal om nog meer mensen rondom je strafschopgebied te posteren, en de druk die er al is, constant vast te kunnen houden. Immers elke bal die even uit dat strafschopgebied gespeeld wordt, is alweer een prooi voor de tegenstanders die daar te wachten staan op de afvallende bal en zo weer, probleemloos, een volgende aanval op kunnen starten. Het team met 11 lijkt tegenwoordig zonder risico op tegenacties te kunnen voetballen. Lijkt me prettig spelen voor zo’n team.

Hetzelfde scenario speelt zich weer af. Met kunst en vliegwerk en de nodige grote missers van RKC, blijft het voorlopig nog 1-2. 15 minuten voor tijd zit het dan echter tegen. Een ogenschijnlijk ‘ongevaarlijk’ afstandsschot wordt van richting veranderd. Delano kansloos 2-2.

Nog 15 minuten….. dat is lang. Hopen op een puntje. Meer zit er niet in op deze manier. Van enige dreiging of even onder de druk uitvoetballen is totaal geen sprake. Kont in en tegen de 16 en hopen maar. We spelen toch maar met 1 man minder? Kun je dan helemaal niets meer?

Schijnbaar niet, en dat is een algemene constatering. Het gebeurd ook op andere velden waarbij men met 1 man minder speelt. We naderen het einde…. Toch een puntje sprokkelen? Nee, een vernietigende uithaal (na een vermeende overtreding op Schafer), beklinkt het lot van VVV in deze wedstrijd. 3-2 vlak voor tijd. VVV gaat nog even proberen gelijk te maken, en ineens zie je dat als je wat spelers naar voren zet, je toch ook nog bij het doel van de tegenstander kan komen, iets waar RKC zich 35 minuten niet druk over heeft hoeven maken. Een gestolen puntje zit er niet meer in.

Ondanks het vele genäöl, zat VVV beter in de wedstrijd dan voorgaande partijen, en leek de wedstrijd na de 1-2 zelfs in Venloos voordeel te keren. De impact van de rode kaart voor Gelmi was te groot op het wedstrijd verloop. Hoe het gegaan zou zijn met 11 of met andere spelers….. we kunnen er een mening over hebben, we zullen het nooit met zekerheid weten. Nu fysiek het resterende zware programma van dit kalenderjaar overleven. Elk puntje wat je daar zou pakken is bonus. Daarna bijkomen in de korte winterstop en alles op alles in de tweede competitiehelft. Alles is nog mogelijk.

HomeDaysVenlo (voormalig AwaydaysVenlo)

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten