Rood

VVV - AZ

De eerste wedstrijd in een lastig blok van 3, met tussendoor nog eens de belangrijke halve finale van de beker. De avond blijkt achteraf opgesplitst te kunnen worden in 2 blokken. Die van de wedstrijd, en die van de interviews.

Laten we beginnen met de interviews voor de wedstrijd. Naast de zoektocht van HansieHansie hoe het nou staat met de toekomst van Hans de Koning, is het ook duidelijk waarom Stan Valckx door de achterban van de Venlonaren bijna heilig verklaard wordt. Het is niet alleen voor zijn kennis en kunde; hij heeft de afgelopen periode schijnbaar ook telefonisch contact met Christus en Jezus gehad. Voor het HdK stuk, hier kan men uithalen wat men zelf wil, maar zelfs met de beste bedoelingen, lijkt het erop of HdK in elk geval niet de eerste keus lijkt te zijn voor volgend seizoen. #schimmig.

De opstelling, die veel vraagtekens oproept bij de supporters, wordt lichtelijk toegelicht (na de wedstrijd gaat dat nog wat duidelijker, dus laten wij daar ook maar even op terugkomen na dat deel van dit verslag).

Het centrale duo wordt gevormd door Kum en Swinkels, links voorin staat Torino Hunte. Vraagtekens alom. Twee ervaren, maar niet de snelste verdedigers naast elkaar, en Hunte op een positie, waar je Tassos Donis of wellicht Shabani zou verwachten. Op social media zorgt het in elk geval voor veel onbegrip. Er wordt ook veel gemeld waarom men niet met de beste elf begint, maar die snap ik niet helemaal. We starten toch met de beste 11 (ja, denk daar maar eens over na!!)

VVV met de zware midweekse bekerwedstrijd in de benen, heeft moeite met het goed combinerende AZ. Het is nog niet zo erg als in de heenwedstrijd, waarin VVV helemaal scheel getikt werd, maar het is duidelijk; dit gaat een zware avond worden.

Met kunst en vliegwerk, het nodige geluk en Thorsten Kirschbaum weet VVV de schade te beperken tot een 0-1 achterstand. Een goal die ingeleid wordt door een misverstand en slecht positioneel verdedigen, zorgt voor enorm veel vrijheid voor de linksbuiten van AZ, die de bal fantastisch in de bovenhoek knalt. Kirschbaum kansloos. Het spelbeeld blijft nog even zo doorgaan, maar na de eerste storm overleeft te hebben, kruipt VVV wat meer uit zijn schulp. En uit de eerste echte kans voor de Venlonaren is het zowaar 1-1. Vito lepelt de bal voor zoals hij dat dit seizoen al vaker gedaan heeft, en Christos Donis kopt de bal onberispelijk achter de AZ doelman. Het spelbeeld kantelt hierna totaal, en VVV krijgt zelfs enkele mogelijkheden en één grote kans om voor rust zelfs op voorsprong te komen. Ruststand 1-1.

Na rust lijkt de wedstrijd vast te zitten. AZ kan de druk op VVV niet meer vasthouden, en VVV houdt redelijk eenvoudig de wedstrijd onder controle.

Er lijkt een puntje in te zitten als het zo door blijft gaan. Maar op het moment dat dit door de verslaggever ook zo benoemd wordt, helpt een gelukje de Alkmaarders aan een voorsprong. Een bal die half getoucheerd wordt door Christos Donis, wordt dusdanig van richting veranderd dat hij de VVV verdedigers op het verkeerde been zet, en een AZ-speler vrij voor doel. 1-2.

Na deze ongelukkige hulp voor AZ, is het Christian Kum die ook nog eens enkele helpende handjes toereikt aan onze gasten.

Drie fouten binnen 10 seconden manouvreren VVV in een kansloze positie. In plaats van een hoge bal weg te koppen probeert Kum de bal, in de achterste lijn, over te koppen naar een andere VVV-er, die bal komt al niet goed terecht. Vervolgens krijgt hij de kans om deze fout te herstellen, maar maait finaal over de bal. Boadu kan ervandoor, en Kum brengt de doorgebroken speler ten val, met rood als gevolg. VVV met 10 man verder en Christian Kum zich voegt bij de spelers met de meeste rode kaarten in de eredivisie. Aangezien zijn concurrenten voor deze titel al langer uit gevoetbald zijn, is er nog de mogelijkheid dit seizoen om alleen aan de leiding van dit klassement te komen.

De wedstrijd is gespeeld, en vooral Kirschbaum kan zich nog onderscheiden, maar ook hij moet nog twee maal buigen voor Boadu. Eindstand 1-4. Vantevoren wellicht een bonuspuntje genoemd, had hier na de 1-1 zomaar een ‘zeker’ puntje in kunnen zitten qua spelbeeld eerste 10 minuten 2e helft. Een dubbel gevoel blijft dan ook overheersen na deze wedstrijd.

Een dubbel gevoel dat nog meer gevoed wordt door interviews na de wedstrijd. Chris Kum staat de pers in elk geval voorbeeldig te woord na zijn inbreng in deze wedstrijd. Het interview met Hans de Koning roept toch enkele vragen op.

Er wordt in elk geval toegelicht dat VVV qua pijntjes en kleine blessures in een moeilijke periode zit, waarbij de wedstrijd (met verlenging) tegen NEC ook nog eens een niet meegeholpen heeft. Er worden echter wel toespelingen gedaan naar het belang van de halve finale beker. Het gevoel bij menig supporter is hierdoor dat er bewust wedstrijden anders aangevlogen worden (laten schieten?). Ik kan het me bijna niet voorstellen, aan de andere kant, als je je elftal wilt sparen, is dat dan in het blok waar je vooraf wellicht toch geen punten verwacht? Risicovol is het zeker te noemen, elk bonuspuntje in de strijd tegen lijfsbehoud is er namelijk één. Maar klopt deze interpretatie wel? Wellicht worden er gewoon spelers gespaard omdat we anders het risico lopen dat ze langdurig geblesseerd raken. Het blijft voor ons als supporters in elk geval gissen.

Mocht het in elk geval zo zijn dat deze keuzes gemaakt worden, dan zijn deze wedstrijden wellicht ook het beste blok om dat te doen (??????). We blijven achter in dubio…. Vananvond in elk geval geen punten. Het gat naar de onderste plekken blijft dit weekend in elk geval gelijk, en ondanks een 4-1 nederlaag hebben we het qua doelsaldo ook nog niet zo slecht gedaan, want vergeet niet. Ondanks een eerdere dikke nederlaag ergens eerder in het seizoen, doen we het tov de onderste 3 ‘ruim’ beter qua doelsaldo. Aan de eind van het seizoen kan dit ook nog wel eens van belang zijn.

Daarop toevoegend, mogen we toch wel langzaam onze doelman in een schijnwerpertje gaan plaatsen. Die ranselt er elke week toch wel het een en ander uit tegenwoordig.

Op naar de volgende wedstrijden. Op de agenda staat een dubbele ontmoeting met Vitesse. Belangrijk voor de competitie, en natuurlijk een kans op een finaleplek in het bekertournooi.

Dit weekend is weer voorbij, we gaan nu toeleven naar deze dubbele ontmoeting.

#HomeDaysVenlo

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten