Helmond

VVV - Helmond sport

Limburgse Derby’s, dit is er niet een van. Maar gezien de afstand tussen beide steden, zou Helmond een voor de hand liggende derby zijn. Een kleine 40 kilometer scheiden beide clubs van elkaar, en dat biedt dan ook weer de mogelijkheid om soms een ludieke actie te doen. En zo geschiedde….. De eerste prikjes verschijnen vanuit Helmond, waar reclame voor de busreis naar Venlo gemaakt wordt onder de noemer “de uitwedstrijd tegen die stinklimburgers” (raar, aangezien ik juist met enige regelmaat gezang in diverse stadions hoor dat alle Brabanders stinken). In de nacht van donderdag op vrijdag wordt een spandoekje opgehangen in Helmond met de tekst “Kattegat, teringstad. Morgen bij de nek gevat”. Het is duidelijk dat zo’n kleine afstand toch iets van rivaliteit naar boven haalt, en dat soort dingen geeft toch altijd een wat meer beladen gevoel aan zo’n wedstrijd. Maar wat is nou dat kattegat dan? Even googlen en met naarstig zoeken, komen we dan op twee mogelijkheden waar die vervangende naam voor Helmond vandaan komt. De eerste gaat terug naar de oorlogstijd in Nederland, waaruit blijkt dat er vooral in Helmond toch veel dakhazen (lees: katten) verorberd werden. Een tweede lezing heeft meer te maken wat men met een kattegat kan doen. Laten we hier vooral niet te diep op ingaan (nee geen woordspeling), en weer snel overgaan naar het vervolg van dit verslag.

Beej Jan terras vol, check. O-tribune vol, check. We hoeven niet te wachten op het begin van de wedstrijd, vocale ondersteuning is er al ruim voor aanvang wedstrijd. De laatste tijd is er, in voetballend Nederland, nogal wat te doen om het biergooien vanaf de tribunes naar het speelveld. Ik hou mijn ogen vandaag dan ook eens extra open m.b.t. dit topic, en kom er gedurende de avond achter dat er drie categorieën bierwerpers zijn. Maar dat voor later. De wedstrijd begint en bij me in de buurt staan ook twee jongedames die volgens mij weinig met voetbal hebben. Daarnaast ook nog eens enkele jongemannen die daar interesse in hebben. Er wordt vooral veel gekletst, en van de wedstrijd wordt volgens mij niet veel gezien de eerste 10 minuten. Nadeel is dat zo’n blokje de aansluiting tussen supporters verbreekt, en feitelijk een soort ‘sfeerbrekertje’ wordt naar personen en groepen die niet meer direkt aansluiten aan het centrale sfeerblok. Op het veld heeft VVV het in de openingsminuten lastig, waarbij de problemen die ontstaan enkele malen vooral zelf ingeleid worden. slordig uitverdedigen, en kappen en hakjes die niet helemaal goed gaan zorgen voor ongewenste inleidingen richting het doel van Lucas Zima. Maar de Venlonaren herpakken zich snel en wordt gedurende de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij. Een grote reeks corners zal volgen in de eerste 45 minuten, en eentje ervan wordt door DaGraca snoeihard boven de doelman op de lat gekopt. VVV bevindt zich vaak rond en in strafschopgebied, en het lijkt erop dat dit juist een wedstrijd was waarin Erik Sorga het verschil had kunnen maken voor rust. Op rechtst draait de tandem Roemer/Pachonik overuren en gedurende de eerste helft zijn er kansen te noteren voor Schroijen, Roemer en Smans. De rust wordt echter met 0-0 bereikt. Helmond is eenmaal echt gevaarlijk, maar net als bij diverse afstandsschoten is er altijd wel een Venlonaar die zich voor de bal weet te gooien. In dit geval was het Brian Koglin die zo een tegentreffer weet te voorkomen.

In de rust volgt (gezien het spelbeeld), de logische wissel Schroijen – Sorga. VVV blijft drukken, maar nu de spits in het veld staat, zijn er raar genoeg veel minder momenten van dreiging. Desondanks speelt het grootste deel van de tweede helft zich af op de helft van Helmond. Een overwinning zou verdiend zijn voor VVV, maar altijd blijf je van die momenten houden. De aanvallen van Helmond blijven me in elk geval enorm irriteren. Waarom? Bijna elke aanval gaat (mijn inziens) gepaard met het nodige geluk. Intercepties en weg stuiterende ballen lijken telkenmale goed te vallen voor de tegenstander, waarbij een van de meest dreigende aanvallen wel drie van zulke momenten bevatte. En alsof dat nog niet erg genoeg was komt er nog zo’n moment waarvan je denkt het zal toch niet. Vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Vanuit O kon je geweldig zien hoe de muur stond ten opzichte van de bal. Een gapend gat richting (dat wel) de hoek van de doelman. Keihard en rechtdoor uithalen lijkt hier wellicht een betere optie dan proberen de bal over de muur te krullen. Helmond kiest voor de tweede optie en raakt de muur. Dat pijnpuntje ook weer overleeft.

De wedstrijd is bijna voorbij en inmiddels is ook Wassim Essanoussi in het elftal gekomen. In de slotfase van de wedstrijd bedenkt hij zich niet als hij de bal op rand 16 meter ontvangt. Met een verdekt en stuiterend schot dat laat gezien wordt door de doelman, maakt de geboren Helmonder de verdiende 1-0. Daar gaan we weer……….. O ontploft, bier vliegt en mensen rollen over de grond. VVV overleeft nog de 5 extra minuten, en de dik en dik verdiende drie punten worden binnengesleept. De vierde wedstrijd tegen een Brabantse opponent met het venijn in de slotfase van de wedstrijd (NAC 2-2, Oss 2-1, Den Bosch 1-1 en 2-1, en nu weer de 1-0 tegen Helmond).

Maar hoe zat dat nou met dat biergooien dan? En wat zijn die drie categorieën dan? Het is net een vorm van bird-watching, maar dan met supporters. Categorie 1 zijn de supporters die in een moment van opwelling zo’n 5 euro rondslingeren bij een spannend-, frustrerend- of doelpunt- moment. Categorie 2 is een stuk interessanter (?). Ze hebben een biertje gekocht, maar weten eigenlijk niet goed wat ze ermee moeten. Smaken doet het schijnbaar niet want er wordt gedurende een wedstrijd 40x aan genipt en dan nog blijkt er weinig uit die beker te verdwijnen. Deze groep lijkt te wachten tot categorie 1 zijn biertje gooit (meegooien), of op een doelpunt. In dit geval moet er dus lang gewacht worden om het inmiddels verschaalde bier kwijt te worden. gelukkig gebeurd dit nog in de 90e minuut. Wat moet je anders nog met zo’n biertje als je het niet lekker vind en het inmiddels al 25 minuten ‘dood’ is? Mee naar huis nemen lijkt geen optie. Grote dank dus aan Wassim Essanoussi dat hij deze groep bevrijdt van hun bekerrestant. Voor deze categorie lijkt me het meest verstandige om gewoon dat te kopen wat ze wel lekker vinden, een colaatje is namelijk helemaal niets mis mee.

We verplaatsen ons natuurlijk nog naar ‘Beej Jan’, waar de vrijwilligers vlak na de wedstrijd altijd met een geweldige piek te maken krijgen. Deze wordt zo goed als het kan weggewerkt, en beide tappunten staan op een gegeven moment gewoon zo’n 20 tot 30 minuten ‘open’. Bier vormt de overgrote portie van bestelde producten, in het supporterscafe spotten we de derde categorie biergooiers. Namelijk zij die het bier gewoon achterover naar binnen toe gooien. PROOST. Vlak voor middernacht wordt de laatste ronde ‘gecalled’ en wordt weer een heerlijk avondje in De Koel afgesloten met 3 punten.

Op naar volgende week: Jong PSV.

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten