2021

Woord van onze voorzitter

1 januari, weer een jaar voorbij. Vaak een ‘jump-off point’ om met goede moed te starten met nieuwe voornemens en beste bedoelingen, het nieuwe jaar iets om naar uit te kijken.

Dat is iets wat iedereen altijd ‘normaal’ vond, net zoals zoveel andere zaken die normaal waren, en het afgelopen jaar toch niet meer zo normaal waren. 2020 was voor velen een zwaar jaar. Waarbij iedereen ‘zwaar’ zelf in mag vullen. Van het verliezen van naasten en geliefden, tot het beperken van allerlei zaken die het leven zo mooi maken. De impact is groot, en de reclamespotjes op de radio, waarbij aandacht wordt gegeven aan de psychologische impact van dit geheel spreken boekdelen. Dealen met verlies, ‘opgesloten’ worden, uitlaatkleppen afwezig hebben een grote impact op de persoonlijke situatie van eenieder. We mogen dan ook met de nodige gemengde gevoelens terugkijken op 2020, en toch hopen dat het komend jaar weer ergens licht aan het einde van deze donkere tunnel zal verschijnen. Onze beste wensen voor iedereen zijn dan ook dat we zo snel mogelijk weer terug kunnen naar het oude normaal, of iets wat daar in elk geval op lijkt, want wordt het ooit nog wel weer hetzelfde?

Als supportersvereniging was ons ‘normaal’ op het einde van het jaar in elk geval een Algemene Leden Vergadering, met daarin verwerkt een terugblik op 2020. Een jaar dat zo mooi begon voor ons als VVV-supporters. Een ongekende reeks van wedstrijden waarin niet verloren werd, bracht ons boven de degradatiestreep. Een reeks die abrupt gestopt werd door twee oorzaken. De nederlaag in de uitwedstrijd tegen FC Emmen, werd abrupt gevolgd door het stil leggen van de competitie door het Covid-19 virus. Hoe verder? In een soap van jewelste, werd de competitie achter de groene tafel beslist. Voor ons VVV was dit in elk geval een verlenging van weer een jaar eredivisie. En vervolgens weer de vraag; hoe verder? Een onzeker seizoen stond voor de deur, waarbij VVV de hulp inroept van supporters om de club financieel te ondersteunen. Waar bij andere clubs de supporters in grote getale kiezen om de club te helpen, zien we in Venlo een verkoop van 2200 seizoenkaarten, waarbij de helft van de mensen afziet van compensatie, de overige 50% kiest voor een gedeeltelijke of volledige compensatie indien men geen of niet voldoende wedstrijden kan bezoeken.

De club probeert binnen de toenmalige corona-regels het stadionbezoek zo veilig mogelijk te maken, en slaagt erin (mede door het lage aantal seizoenkaarten) een 1 op 2 wedstrijd bezoek te realiseren. Ondanks dat dit redelijk soepel verloopt (zeker bezien met andere zaken in den lande, zoals bijvoorbeeld tuin- en winkelcentra), en VVV hier de nodige kosten in gestoken heeft, wordt ook deze optie, na een wedstrijd, de nek omgedraaid. We mogen de rest van het kalenderjaar zonder publiek spelen. De financiële impact voor de club is al groot, en wordt op deze manier alleen maar groter. Want ook sponsoren hebben de optie om aan het einde van het seizoen gecompenseerd te worden. Voetballend heeft VVV het ook moeilijk. Na enkele goede resultaten komt de klad erin, en het blijkt dat voor velen voetbal kijken via de TV toch niet de meest positieve ervaring is.

De stemming rondom de club wordt negatiever bovenstaande punten zullen er allemaal invloed op hebben. De algehele sfeer is al beinvloed door covid-19, Je mag niet meer naar het stadion (waar de beleving toch anders is), het voetbal is niet al te hoogstaand (laten we vooral realistisch blijven). Thuis lijkt de ergernis groter dan in het stadion (daar kun je het nog wegschreeuwen), en social-media is een ideale uitlaatklep. Alle begrip hiervoor, maar helpt het? Persoonlijk vind ik dat er alleen maar een steeds negatiever beeld van onze club komt, maar zoals gezegd, dat is persoonlijk.

Maar er waren toch ook zeker positieve punten? Ja natuurlijk, wat te denken van de voltreffer die VVV deed met zijn Griekse spits.

Als supportersvereniging bleven we op de achtergrond actief. Hier had corona een voordeeltje, we konden wat zaken in een rustiger vaarwater op de rails zetten.

Met VVV Venlo werd een convenant afgesloten, de verbeterde samenwerking moet leiden tot meer sfeer- en andere activiteiten rondom wedstrijden, de kosten van busreizen naar uitwedstrijden moeten omlaag, en het supportershome moet weer een home voor iedereen worden.

Na de dikke nederlaag tegen Ajax, mochten we een groep supporters ondersteunen/faciliteren met een prima actie om de spelers een hart onder de riem te steken. Verder werd er elke thuiswedstrijd getracht het stadion toch wat sfeervoller te maken dmv enkele doeken op Zuid en Oost.

Namens onze leden hebben we meegedaan aan het voorvechters-project van ViaVVV, en hebben we tijdens de uitwedstrijd tegen PSV in eindhoven deelgenomen aan het eeuwig licht initiatief, als herdenkingsmomentje aan hen die er niet meer bij kunnen zijn, met 100 lampjes in het uitvak.

In december hebben we, als dank voor jullie steun, een prachtige blauw/rode ‘Altied veur VVV – Venlo Veur Altied’ sjaal aan al onze leden bezorgd.

We hebben een online-VVV-pubquiz georganiseerd met als hoofdprijs een matchwornshirt van Giorgios Giakoumakis.

En tot slot waren we nog van plan om een ‘oliebollen actie’ te organiseren tussen kerst en nieuwjaar. Ivm de tweede lockdown is hier helaas vanaf gezien.

Dus ondanks dat er veel stil heeft gelegen, zijn we actief gebleven en is de communicatie met VVV zeer verbeterd. Wachten is het natuurlijk tot we weer naar het stadion mogen, en dan ook van ons nieuwe supportershome gebruik mogen maken.

Juist voor dit soort zaken hebben we natuurlijk jullie hulp nodig.

Hebben jullie ideeën mbt zaken die we zouden kunnen organiseren, laat het ons weten. Geen idee is gek genoeg….. of het uitgevoerd kan worden is een tweede.

Tot slot heb ik nog maar een oproep voor jullie: Hoe moeilijk het soms ook is, blijf onze club steunen. Dit was/is al een zwaar seizoen, maar de financiële impact zal vooral zijn weerslag hebben op het komende seizoen. Ondanks alle meningen is er toch een ding dat we gemeen hebben; de passie/liefde voor onze club.

Rest me (namens het hele bestuur) jullie allemaal de beste wensen voor het nieuwe jaar toe te laten komen, en de hoop uit te spreken dat we jullie allemaal weer snel mogen zien bij wedstrijden van VVV-Venlo.

Marcel Janssen, John Boeve, Yvonne Tilburgs, Hanna Joosten, Pascal Bruurs en Jos Caniëls

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten